ABCD Budokai Sverige Newaza & Grappling Studiesällskap (newaza/grappling Research group) 国際障害者武道文化協会スウェーデン 寝技と格闘研究会

Vad är Kosen Judo?

 

Det är flera saker, Kosen Judo är en form av Judo praktiserad vid många Universitet i Japan och är mycket newaza (mattkamp) orienterad. De tränar kast och nertagningar som alla Judoka, men i både träning och Shiai (tävling) spenderar de ungefär 90% av tiden i newaza, och tachiwaza (stående) är mycket mindre förekommande.

 

Ett vanligt missförstånd är att "guardposition" uppfanns av Gracie familjen. "The guard" (open, closed, 1/2) så väl som passeringar och svep, knäet på magen (uki gatame), triangelstrypningen (sankaku jime), och armlåsningen i kryss (juji gatame) är något som väldigt felaktigt ibland betäcknas som kreationer skapade av  BJJ, dessa har dock funnits i Judo sedan början eller åtminstone sedan Kodokans lag förlorade mot Fusen Ryu kring 1905.

Fusen Ryu var den första skola som fokuserade på newaza , och Kano, "open minded" som han var, bad dem  att undervisa i deras newaza (Inte många traditionella Ju-Jutsu ryu fokuserade på newaza då det ansågs att detta inte var effektivt på slagfältet) till honom själv och Kodokan.

 

De gjorde detta och det är på grund av detta som Judo fick sitt relativt starka inslag av newaza, före denna incident var judo mestadels kast, slag (atemi), och stående kamp eller fasthållningar direkt från kast. Så dessa saker borde varje Judoka träna väldigt mycket, shiai (tävling) är bara en liten del och inte målet med Judo, det är en komplett art detta förkunnade Dr. Kano i början på 1900-talet. tyvärr är det idag möjligt att vara hyffsat framgångsrik i tävlingar trots mediokra kunskaper i newaza p.g.a dagens regler och färre och färre lägger någon större vikt på newaza träning. Alla typer av newaza fokuserar idag på tekniker med lås

på tekniker så som ben/fötter/leder/axlar/nacke/etc. medan brytlås och slag försvinnit helt p.g.a att dessa inte är tillåtna på tävling.

 

Den typ av Judo vi tränar är Kosen Judo, detta system är dock inget separat system från formell Judo. Begreppet "Kosen" i Japan före Andra Världskriget refererar till Universitet. Så 'Kosen Judo' var bara en etikett på den typ av Judo som tränades på Japans 7 mest högstatus Universitet före Andra Världskriget. Dessa Judolag etablerades relativt sent jämfört med på andra skolor och letade därför efter vägar att komma ikapp, de började fokusera sig på mattkamp (brottning med ledlås och strypningar) istället för det mer "Kodokan standard" träningen med mer kast, och Kodokan populariserade denna form av träning eftersom Dr. Kano alltid pratat mer för detta men även om Dr. Jigoro Kano (Judos grundare) alltid förespråkat kast så såg han också att specialister i newaza skulle betyda otroligt mycket för Judons utveckling i framtiden, han tillät därför Kosen Universiteten att hålla tävlingar med eget regelverk och uppmuntrade dem att fortsätta träna och utveckla matt tekniker.